Home Vision Map Concept Timeline Phasing Sections Detailed Plan About the Team

Super Walk

MVRDV
(The Netherlands)

Super Walk

MVRDV
(The Netherlands)

Vision

Hong Kong is extremely accessible but not easily walkable.
Due to its intense densification, its pedestrian network, created by different means, in different times and to serve different needs, is defined by its complexity.
Elevated and underground passageways create a continuous accessible ground, but also host public space, cultural activities, entertainment and socialization on three dimensions. Private and public uses, including malls and office lobbies, are merging in a hybrid space.
The efficiency of this extensive and functional network, on the opposite has to face the fact that it’s mazy, easy to get lost in and difficult to navigate.

The proposal starts from the urgency of providing a visual order.
As a strong gesture the ground is covered by a long zebra, a statement to give back the space to pedestrians, as a new identity easy to recognize.
The new De Voeux Road Central as an infinite zebra eases the crossability from North to South, from the hills to the waterfront.
In a careful process made by additions, flexibility remains the first priority to face future changes: a simple surface with essential devices to make a walkable and recognizable space, a new program to activate the space and make it livable, new smooth connections to create a cohesive network.
The program enhances local amenities, give space to the future and attracts residents and visitors to generate a dynamic public realm.
Vision
Hong Kong is extremely accessible but not easily walkable.
Due to its intense densification, its pedestrian network, created by different means, in different times and to serve different needs, is defined by its complexity.
Elevated and underground passageways create a continuous accessible ground, but also host public space, cultural activities, entertainment and socialization on three dimensions. Private and public uses, including malls and office lobbies, are merging in a hybrid space.
The efficiency of this extensive and functional network, on the opposite has to face the fact that it’s mazy, easy to get lost in and difficult to navigate.

The proposal starts from the urgency of providing a visual order.
As a strong gesture the ground is covered by a long zebra, a statement to give back the space to pedestrians, as a new identity easy to recognize.
The new De Voeux Road Central as an infinite zebra eases the crossability from North to South, from the hills to the waterfront.
In a careful process made by additions, flexibility remains the first priority to face future changes: a simple surface with essential devices to make a walkable and recognizable space, a new program to activate the space and make it livable, new smooth connections to create a cohesive network.
The program enhances local amenities, give space to the future and attracts residents and visitors to generate a dynamic public realm.
Map
View Full Map
View Full Map

Concept

1. AN INFINITE ZEBRA
An infinite zebra reconnects the city to the waterfront through its harsh topography.

This great gesture gives to De Voeux Road Central a new identity and a sense of belonging for Hong Kong people. In the first phase, essential devices are integrated within this new surface to ensure walkability.

As an urban-scaled interior, a new microclimate of temperature, humidity, smell, circulation, navigation and lighting creates a pleasant pedestrian environment and a walkable space ready to host activities.
The stripes become part of the navigation signage: they define a clear separation between pedestrian circulation, program, tram line and loading/unloading traffic lane allowing at the same time a free movement of people in a seamless surface.
2. A NEW DESTINATION FOR EVERYONE
The new DVRC will become a collection of existing identities and a showcase of local characters for cultural, creative and artistic expressions: a food street market, an office lounge, a street playground, a dining terrace, a fashion design street, an open air art gallery, a night life street, a family gathering place and more...

The program mix will bring opportunities for social interaction, inclusiveness and diversity of users. A flexible space that hosts local communities and tourists, giving back space to local residents and allowing the future development of the city.

New facilities and program activate the space and invite people to stay transforming the DVRC from a transit street to a destination for everyone.
3. THE BACKBONE OF A SMOOTH PEDESTRIAN NETWORK
The last step focuses on the implementation of the North-South connections along the crossing alleys towards the waterfront and the inner neighborhoods, improving the transition between elevate footbridges, underground and ground level routes to create a smooth pedestrian network. Fragmented existing routes will be linked to each other and easier to navigate connecting this critical artery to the cultural and heritage sites that surround it.

On the main nodes, new canopies, pavilions and footbridges link existing elevated routes and facing the lack of space on ground create vertical public space.
Concept
1. AN INFINITE ZEBRA
An infinite zebra reconnects the city to the waterfront through its harsh topography.
This great gesture gives to De Voeux Road Central a new identity and a sense of belonging for Hong Kong people. In the first phase, essential devices are integrated within this new surface to ensure walkability.

As an urban-scaled interior, a new microclimate of temperature, humidity, smell, circulation, navigation and lighting creates a pleasant pedestrian environment and a walkable space ready to host activities.

The stripes become part of the navigation signage: they define a clear separation between pedestrian circulation, program, tram line and loading/unloading traffic lane allowing at the same time a free movement of people in a seamless surface.
2. A NEW DESTINATION FOR EVERYONE
The new DVRC will become a collection of existing identities and a showcase of local characters for cultural, creative and artistic expressions: a food street market, an office lounge, a street playground, a dining terrace, a fashion design street, an open air art gallery, a night life street, a family gathering place and more... The program mix will bring opportunities for social interaction, inclusiveness and diversity of users. A flexible space that hosts local communities and tourists, giving back space to local residents and allowing the future development of the city.

New facilities and program activate the space and invite people to stay transforming the DVRC from a transit street to a destination for everyone.

3. THE BACKBONE OF A SMOOTH PEDESTRIAN NETWORK
The last step focuses on the implementation of the North-South connections along the crossing alleys towards the waterfront and the inner neighborhoods, improving the transition between elevate footbridges, underground and ground level routes to create a smooth pedestrian network. Fragmented existing routes will be linked to each other and easier to navigate connecting this critical artery to the cultural and heritage sites that surround it.

On the main nodes, new canopies, pavilions and footbridges link existing elevated routes and facing the lack of space on ground create vertical public space.

Timeline Phasing

Existing Situation
  • Narrow sidewalk
  • Only space for transit
  • Air and noise pollution
Phase 0
To initiate a process of participation
  • Eliminate one traffic lane
  • Sundays pedestrian day and temporary event
Phase 1
Ensure walkability
  • Eliminate bus traffic
  • Preserve one lane for loading/unloading
  • New paving
  • Essential devices: planting, furniture, lighting, water sprinklers, canopies
Phase 2
Activate the space
  • Program on ground level
  • Collection of existing neighbourhoods identities
  • Pop up and flexible program
Phase X
Create a network
  • lley’s connections N/S
  • New elevated footbridges and vertical public space in the main nodes
Timeline Phasing
Existing Situation
  • Narrow sidewalk
  • Only space for transit
  • Air and noise pollution
Phase 0
To initiate a process of participation
  • Eliminate one traffic lane
  • Sundays pedestrian day and temporary event
Phase 1
Ensure walkability
  • Eliminate bus traffic
  • Preserve one lane for loading/unloading
  • New paving
  • Essential devices: planting, furniture, lighting, water sprinklers, canopies
Phase 2
Activate the space
  • Program on ground level
  • Collection of existing neighbourhoods identities
  • Pop up and flexible program
Phase X
Create a network
  • lley’s connections N/S
  • New elevated footbridges and vertical public space in the main nodes

Sections

Sections

Detailed Plan

Detailed Plan

About the Team

MVRDV was set up in 1993 in Rotterdam, The Netherlands by Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries. MVRDV engages globally in providing solutions to contemporary architectural and urban issues. A research based and highly collaborative design method engages experts from all fields, clients and stakeholders in the creative process. The results are exemplary and outspoken buildings, urban plans, studies and objects, which enable our cities and landscapes to develop towards a better future. Built projects include the Markthal, a combination of housing and retail in Rotterdam; Seoullo7010, an elevated walkway and public park in Seoul; Ragnarock, a museum for youth culture and rock music in Roskilde, and most recently a store façade for Bvlgari in Kuala Lumpur.

The office continues to pursue its fascination for and methodical research on density using a method of shaping space using the complex amounts of data that accompany contemporary building and design processes. The work of MVRDV is exhibited and published worldwide and has received numerous international awards. 220 architects, designers and other staff develop projects in a multi-disciplinary, collaborative design process which involves rigorous technical and creative investigation.

MVRDV works with BIM and has official in-house BREEAM and LEED assessors. Together with Delft University of Technology, MVRDV runs The Why Factory, an independent think tank and research institute providing an agenda for architecture and urbanism by envisioning the city of the future.
About the Team
MVRDV was set up in 1993 in Rotterdam, The Netherlands by Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries. MVRDV engages globally in providing solutions to contemporary architectural and urban issues. A research based and highly collaborative design method engages experts from all fields, clients and stakeholders in the creative process. The results are exemplary and outspoken buildings, urban plans, studies and objects, which enable our cities and landscapes to develop towards a better future. Built projects include the Markthal, a combination of housing and retail in Rotterdam; Seoullo7010, an elevated walkway and public park in Seoul; Ragnarock, a museum for youth culture and rock music in Roskilde, and most recently a store façade for Bvlgari in Kuala Lumpur.

The office continues to pursue its fascination for and methodical research on density using a method of shaping space using the complex amounts of data that accompany contemporary building and design processes. The work of MVRDV is exhibited and published worldwide and has received numerous international awards. 220 architects, designers and other staff develop projects in a multi-disciplinary, collaborative design process which involves rigorous technical and creative investigation.

MVRDV works with BIM and has official in-house BREEAM and LEED assessors. Together with Delft University of Technology, MVRDV runs The Why Factory, an independent think tank and research institute providing an agenda for architecture and urbanism by envisioning the city of the future.